Ve dvou se to táhne líp

8. 8. 2011 - Vydělávají svobodní lidé víc než zadaní? Znamená společná domácnost vyšší nebo nižší příjmy? Jsou zadaní lidé více nebo méně spokojení se svým životem? Z průzkumu portálu MujPlat.cz vyplývá, že v Čechách se to jednoduše ve dvou táhne líp. Lidé sdílející společnou domácnost jsou totiž spokojenější, mají vyšší základní mzdu a také vyšší čistý příjem v přepočtu na jednoho člena domácnosti. Průzkum zastřešuje Středoevropský institut pro výzkum práce/Central European Labour Studies Institut (CELSI).

Vydělávají svobodní lidé víc než zadaní? Znamená společná domácnost vyšší nebo nižší příjmy? Jsou zadaní lidé více nebo méně spokojení se svým životem? Z průzkumu portálu MujPlat.cz vyplývá, že v Čechách se to jednoduše ve dvou táhne líp. Lidé sdílející společnou domácnost jsou totiž spokojenější, mají vyšší základní mzdu a také vyšší čistý příjem v přepočtu na jednoho člena domácnosti. Průzkum zastřešuje Středoevropský institut pro výzkum práce/Central European Labour Studies Institut (CELSI).

Jak vyplynulo z internetového průzkumu vypracovaného na základě odpovědí 10 540 respondentů, muži žijící ve společné domácnosti s partnerkou mají v Praze medián mzdy o 8600 Kč vyšší než jejich kolegové žijící bez partnerky. Vyšší mzdy mají i zadané ženy, ty v Praze vydělávají o 2680 Kč víc. V regionech mimo Prahu vydělávají lidé, kteří sdílejí domácnost se svými partnery také o něco víc. Rozdíl v platech mezi zadanými a svobodnými je 5250 Kč u mužů a 840 Kč u žen.

Z průzkumu dále vyplynulo, že čistý příjem domácností partnerů je výrazně vyšší než příjem domácností bez partnera. V Praze má jedna domácnost partnerů čistý příjem v mediáně 45 000 Kč. Zatímco ta, kde partner jako potenciální přispívatel do rozpočtu domácnosti chybí, má 32 000 Kč měsíčně. Mimo Prahu je tento rozdíl o něco menší, domácnost partnerů má příjem 35 000 Kč a domácnost bez partnera 30 800 Kč měsíčně.

V přepočtu na jednoho člena má tak domácnost partnerů v Praze 18 330 Kč a bez partnera 14 330 Kč. V mimopražských regionech je příjem na jednu osobu 13 000 Kč v domácnosti s partnerem a 12 000 Kč v domácnosti bez partnera.

Průměrný věk dotazovaných žen v obou porovnávaných skupinách je přitom obdobný, v Praze 34 u svobodných a 35 roků u zadaných žen, mimo Prahu 35 u svobodných a 38 u zadaných. Věkový průměr zadaných mužů je v Praze v průměru o 6 let vyšší než u svobodných, mimo Prahu jsou zadaní muži starší o 8 let. „Navzdory tomu, že věkový průměr je u mužů žijících s partnerkou ve společné domácnosti vyšší, není to hlavní důvod jejich vyšších platů. Více ekonomických výzkumů naznačuje, že ženatí muži ve stejném věku vydělávají více jako svobodní. Jedním z vysvětlení je například to, že ženatí muži cítí větší zodpovědnost zabezpečit rodinu, a proto se v práci více snaží,“ vysvětluje ředitel CELSI pro výzkum Martin Kahanec.

Průzkum také ukázal, že lidé jsou se svým životem více spokojení, pokud žijí ve společné domácnosti s partnerem. Celkem 30% mužů a 32% žen žijících bez partnera vyjádřilo v průzkumu nespokojenost se svým životem, zatímco v případě zadaných bylo nespokojených 17% mužů a 22% žen.

Jedním z cílů portálu Můjplat.cz, který zastřešuje jobDNES.cz, je zvyšovat transparentnost na trhu práce. Proto vyvinul kalkulačku platů PlatoMetr, kde si návštěvník může porovnat svůj plat s průměrným platem na trhu podle svého oboru, povolání, vzdělání, věku a dalších charakteristik anebo si například ověřit rozdíl platů mezi muži a ženami ve svém povolání.

O MůjPlat.cz

Projekt MůjPlat.cz je součástí internetového serveru JobDNES.cz s aktuální nabídkou volných pracovních míst. Cílem MůjPlat.cz je pomáhat zorientovat se v problematice práce a platů zaměstnance jako i uchazeče o zaměstnání. Koordinátorem projektu MůjPlat.cz pro ČR je Středoevropský institut pro výzkum práce (Central European Labour Studies Institut – CELSI) se sídlem v Bratislavě. 

 

Poznámky:

  • Medián hrubé mzdy je hodnota, která rozděluje soubor dat na dvě stejné poloviny (polovina zaměstnanců má hodinovou mzdu vyšší a polovina nižší, než je hodnota mediánu). Výhodou mediánu oproti průměru je, že není ovlivněný extrémně vysokými anebo extrémně nízkými hodnotami v daném souboru dat.
  • Hrubá měsíční základní mzda je tady chápaná jako garantovaná část mzdy bez odměn a bonusů a příplatku.
  • Pod čistým příjmem domácnosti rozumíme příjem včetně sociálních dávek a jiných zdrojů.

 

Kontakt: Ing. Monika Martišková
              Public Relations
              CELSI – Stredoeurópsky inštitút pre výskum práce
              monika.martiskova@celsi.sk
              + 420 776 818 865

 

Loading...