Má řemeslo v Čechách zlaté dno?

28. 5. 2013 - Řemeslníci vydělávají v Čechách podobně jako strojníci, technici nebo úředníci. Jejich plat se pohybuje okolo 125 Kč na hodinu v hrubém. Naopak mnohem víc vydělávají vysoce kvalifikovaní profesionálové jako právníci nebo lékaři, a to až o 30 procent víc. Vyplývá to ze srovnání platů projektu WageIndicator za rok 2012, který je v Česku známý pod názvem MůjPlat.cz.

Řemeslníci vydělávají v Čechách podobně jako strojníci, technici nebo úředníci. Jejich plat se pohybuje okolo 125 Kč na hodinu v hrubém. Naopak mnohem víc vydělávají vysoce kvalifikovaní profesionálové jako právníci nebo lékaři, a to až o 30 procent víc. Vyplývá to ze srovnání platů projektu WageIndicator za rok 2012, který je v Česku známý pod názvem MůjPlat.cz.

Řemeslo má ale pořád v Čechách „zlaté dno“ v porovnání s platy prodavačů nebo servisních pracovníků. Medián hrubé hodinové mzdy prodavače je 98 Kč, což je o 22 procent méně, než je tomu u řemeslníka. Naopak mnohem víc vydělávají vzdělaní profesionálové jako lékaři nebo právníci. Medián jejich hrubé mzdy je 186 Kč, což je o 30 procent více, než mají řemeslníci.

Pro porovnání, v západní Evropě vydělávají řemeslníci o něco více než v Čechách. V přepočtu na paritu kupní síly v dolarech mají naši řemeslníci přibližně 10 dolarů na hodinu. Například v Německu, Holandsku a Velké Británii tak mají řemeslníci o 6 dolarů na hodinu více. V těchto zemích vydělávají řemeslníci i o něco více než úředníci. V porovnání s lékaři mají řemeslníci v západní Evropě v průměru o 30 procent nižší mzdy.

„Poptávka po kvalifikovaných řemeslnících je v Evropě i navzdory krizi stále poměrně velká. Jejich relativní nedostatek je důvodem, proč jejich platy převyšují v některých zemích například platy úředníků“, říká ředitel pro výzkum Středoevropského institutu pro výzkum práce (CELSI) Martin Kahanec. CELSI projekt MůjPlat.cz v České republice zastřešuje.

V celosvětovém porovnání mají čeští řemeslníci podobné platy jako jejich kolegové v Jihoafrické republice nebo Argentině. Mnohem méně vydělávají řemeslníci v Mexiku nebo Indii. I v těchto zemích platí, že vydělávají o něco víc než úředníci. Naopak v porovnání s lékaři a právníky dostávají o více než 40 procent méně.

Jedním z cílů portálu MůjPlat.cz je zvyšovat transparentnost na trhu práce. Z tohoto důvodu vyvinul kalkulačku platů PlatoMetr, kde si návštěvník může porovnat svůj plat s průměrným platem na trhu podle svého oboru, povolání, vzdělání, věku a dalších charakteristik anebo si například ověřit rozdíl platů mezi muži a ženami ve svém povolání.

Cílem MůjPlat.cz je pomáhat zorientovat se v problematice práce a platů zaměstnance ale také uchazeče o zaměstnání. Koordinátorem projektu MůjPlat.cz pro ČR je Středoevropský institut pro výzkum práce (Central European Labour Studies Institut – CELSI) se sídlem v Bratislavě.

Středoevropský institut pro výzkum práce (Central European Labour Studies Institute - CELSI) se zabývá multidisciplinárním výzkumem trhu práce a jeho institucí, organizace práce, společenské zodpovědnosti firem, etnicity a migrace, a jejich úloh v ekonomickém, společenském a politickém životě moderní společnosti.

Loading...