Kolik stojí důstojný život?

17. 9. 2014 - Vláda odklepla zvýšení minimální mzdy od ledna 2015 o více než 8 procent na 9200 Kč měsíčně. Jaký příjem ale opravdu potřebují lidé na důstojný život, tedy na pokrytí výdajů za základní potřeby v různých regionech a zemích? MůjPlat.cz přináší odpověď přímo od lidí.

Vláda odklepla zvýšení minimální mzdy od ledna 2015 o více než 8 procent na 9200 Kč měsíčně. Jaký příjem ale opravdu potřebují lidé na důstojný život, tedy na pokrytí výdajů za základní potřeby v různých regionech a zemích? Mezinárodní projekt WageIndicator v České republice známý jako MůjPlat.cz přináší odpověď přímo od lidí.

Zákon stanoví životní minimum jako společensky uznanou minimální hranici příjmů fyzické osoby, pod kterou nastává stav hmotné nouze. Za životní minimum zletilé fyzické osoby žijící v samostatné domácnosti je považována částka 3410 Kč měsíčně. Pokud Váš příjem přesahuje tuto částku, podle zákonodárců byste měli mít dostatek prostředků na zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Jaký příjem ale skutečně potřebuje jednotlivec na pokrytí výdajů za základní potřeby v České republice a jak je tomu v zahraničí? Odpověď na tuto otázku přináší MůjPlat.cz v rámci mezinárodního projektu o důstojných mzdách Living Wage, na kterém spolupracuje bratislavský Středoevropský institut pro výzkum práce (CELSI) a holandská nezisková nadace WageIndicator.

Výsledky projektu ukazují, že v České republice nedokáže jednotlivec pokrýt výdaje na základní potřeby z minimální mzdy 8500 Kč (okolo 7560 Kč v čistém). V ekonomicky silnějších oblastech, například v Praze, dokonce musí dosáhnout čistý příjem alespoň 10900 Kč (12850 Kč v hrubém), aby pokryl výdaje na základní potřeby (viz tabulka).

Z mezinárodního porovnání vyplývá, že v zemích, jako je Maďarsko nebo USA, je minimální mzda vyšší než příjem potřebný na pokrytí základních životních potřeb. Například v Bulharsku, Ukrajině nebo Rusku nepokryje minimální mzda základní potřeby ani v levnějších regionech.

Tabulka k článku o Living wage

Zdroj: www.wageindicator.org 

Údaje: Náklady na základní potřeby jsou vypočítané pro region s nejnižšími a nejvyššími životnými náklady v zemi.

 

Projekt Living Wage je celosvětově úspěšný mezi politiky, odborníky a veřejností. Uchází se i o mezinárodní ocenění Innovation Justice Awards 2014, kde získal v internetovém hlasování i díky vaší podpoře nejvíce hlasů.

Projekt Living Wage na základě stejných kritérií definuje minimální hranici příjmu pro pokrytí výdajů na základní potřeby v různých zemích a regionech. Informace o výdajích na důstojný život shromažďuje přímo od lidí přes webový dotazník vždy aktuálně a s důrazem na regionální rozdíly.

Odhad nákladů na pokrytí výdajů za základní potřeby jednotlivce se skládá z nákladů na pronájem 1-pokojového bytu mimo centrum, stravu, která zahrnuje doporučený denní příjem 2900kcal, dopravu a ostatní výdaje, které tvoří 10% z celkových měsíčních nákladů (účet za telefon, oblečení, zábava a další).

 

MůjPlat.cz je součástí celosvětového neziskového projektu WageIndicator zastřešeného WageIndicator Foundation se sídlem v Amsterdamu, který v současnosti působí ve více než 80 zemích. Cílem projektu je pomáhat zorientovat se v problematice práce a platů zaměstnance, uchazeče o zaměstnání, ale i zaměstnavatele. S cílem zvyšovat transparentnost trhu práce projekt nabízí kalkulačku platů PlatoMeter (http://www.mojplat.sk/hlavna-stranka/platy-na-slovensku/platometer), kde si návštěvník www.MůjPlat.cz může porovnat svůj plat s průměrným platem na trhu podle svého oboru, povolání, vzdělání, věku a dalších charakteristik. Koordinátor projektu MůjPlat.cz pro Českou republiku je Středoevropský institut pro výzkum práce (CELSI).

Loading...