EurOccupations – Evropská databáze povolání

28. 5. 2009 - Je možné porovnat povolání v rámci různých zemí? Jak se dá vyřešit problém s porovnáváním povolání mezi zeměmi a dosáhnout určitý stupeň jejich standardizace? Deset evropských univerzit a výzkumných institutů spojilo své síly v projektu EurOccupations na vytvoření Evropské databáze povolání.

Je možné porovnat povolání v rámci různých zemí? Jak se dá vyřešit problém s porovnáváním povolání mezi zeměmi a dosáhnout určitý stupeň jejich standardizace? Deset evropských univerzit a výzkumných institutů spojilo své síly v projektu EurOccupations na vytvoření Evropské databáze povolání.

Projekt podpořený Evropskou unií usiluje o vytvoření veřejně dostupné databáze s přibližně 1600 nejčastěji se vyskytujícími povoláními v 8 větších členských státech EU (Belgie, Francie, Holandsko, Německo, Polsko, Španělsko, Itálie a Velká Británie). Zahrnutá povolání pokrývají velkou škálu sektorů od zdravotnictví a sociální oblast přes technologii a výrobu po polní hospodářství a rybářství.

Z 1600 povolání bylo vybraných 150, které byly podrobené detailnější analýze. V případě těchto povolání obsahuje databáze i detailní údaje o potřebných dovednostech a nárocích na vykonávání konkrétního povolání, o pracovní náplni a o sociální stratifikaci. Údaje byly získané prostřednictvím online průzkumu určeného odborníkům zabývajícími se zkoumanými povoláními.

Náročnost vytvoření Evropské databáze se projevila například v tom, že některé povolání nemají svůj ekvivalent ve všech zkoumaných zemích. Především v sektoru zdravotnictví se ukázalo, jak je náročné sestavit profil náplně práce jednotlivých povolání pro různé země. Například v náplni práce opatrovatele postižených pacientů ve Velké Británii je i podávání leků, zatímco ve Francii může léky podávat jen kvalifikovaný zdravotnický personál. Jako další příklad poslouží povolání zubního hygienika nebo asistenta obvodního lékaře – tato povolání totiž vůbec neexistují ve Francii. 

Specifickým příkladem je i povolání porodní asistentky v Holandsku, které zahrnuje více kompetencí, než má porodní asistentka například v Polsku. Tento příklad je ale ovlivněný specifickým systémem před- a poporodní péče v Holandsku, kde ženy s normálním průběhem těhotenství bez rizikových indikací patří výlučně pod dohled porodní asistentky.

Konference, které se konaly v Marseille (květen 2008) a v Bruselu (duben 2009) ukázaly, že projekt EurOccupations vytvořil prostor pro důležitý krok na cestě k detailnější standardizaci konkrétních povolání a zároveň dal podnět k dalšímu porovnávacímu výzkumu této oblasti.
Více o projektu včetně detailnějších reportů podle vybraných sektorů najdete v anglickém jazyce zde. Pokud máte konkrétní otázky, napište nám.     


Loading...