Matky vydělávají méně peněz, otcové více

14. 5. 2012 - Mít dítě znamená pro ženu nižší plat, ale pro muže naopak vyšší. Podle průzkumu MujPlat.cz, portálu o platech, pracující matky v České republice vydělávají méně než jejich kolegyně bez dětí. Naopak, platy otců jsou u nás v průměru vyšší než platy bezdětných mužů. Vyplývá to z průzkumu na vzorku 13 000 respondentů na portálu MujPlat.cz, který zastřešuje Středoevropský institut pro výzkum práce/Central European Labour Studies Institut (CELSI).

Mít dítě znamená pro ženu nižší plat, ale pro muže naopak vyšší. Podle průzkumu MujPlat.cz, portálu o platech, pracující matky v České republice vydělávají méně než jejich kolegyně bez dětí. Naopak, platy otců jsou u nás v průměru vyšší než platy bezdětných mužů. Vyplývá to z průzkumu na vzorku 13 000 respondentů na portálu MujPlat.cz, který zastřešuje Středoevropský institut pro výzkum práce/Central European Labour Studies Institut (CELSI).

Podle průzkumu ženy s dětmi mají v průměru nižší platy než jejich bezdětné kolegyně, a to téměř bez ohledu na věk. Jen v případě žen starších 50 let se rozdíly dorovnávají a ženy – matky vydělávají o několik stovek měsíčně více než jejich bezdětné kolegyně. Největší rozdíly mezi platy žen s dětmi a bez nich je ve věku 30 až 39 let, kdy medián platu maminek je 18 600 Kč a žen bez dětí až 24 200 Kč. „Samozřejmě, v této věkové skupině hraje významnou roli výchova ještě malých dětí, kdy matky často pracují na zkrácené úvazky,“ vysvětluje Martin Kahanec, ředitel pro výzkum CELSI.

V případě mužů – otců hovoří statistiky pravý opak. Muži, kteří mají děti, vydělávají během celé své kariéry více než jejich bezdětní kolegové. U mladých mužů ve věku 20 až 29 let je rozdíl malý, kdy otcové vydělávají jen o několik stovek více než jejich bezdětní kolegové. S přibývajícím věkem však tento rozdíl narůstá a muži ve věku 40 až 49 s dětmi vydělávají o téměř 2 500 Kč měsíčně více.

Rozdíly v platech rodičů a bezdětných jsou přitom větší v Praze než v ostatních regionech. Pro ženy třicátnice pracující v Praze je tento rozdíl nejvyšší, a to až 5 400 Kč v prospěch bezdětných. O stejnou částku více vydělávají v Praze otcové stejného věku. Platy obou skupin se však výrazně liší. Zatímco medián platu žen bez dětí je 29 100 Kč, medián platu otců třicátníků je 41 000 Kč.

Jedním z cílů portálu Můjplat.cz, který zastřešuje jobDNES.cz, je zvyšovat transparentnost na trhu práce. Proto vyvinul kalkulačku platů PlatoMetr (http://mujplat.idnes.cz/hlavni-stranka/Platometr), kde si návštěvník může porovnat svůj plat s průměrným platem na trhu podle svého oboru, povolání, vzdělání, věku a dalších charakteristik anebo si například ověřit rozdíl platů mezi muži a ženami ve svém povolání.

O MůjPlat.cz

Projekt MůjPlat.cz je součástí internetového serveru JobDNES.cz s aktuální nabídkou volných pracovních míst. Cílem MůjPlat.cz je pomáhat zorientovat se v problematice práce a platů zaměstnance jako i uchazeče o zaměstnání. Koordinátorem projektu MůjPlat.cz pro ČR je Středoevropský institut pro výzkum práce (Central European Labour Studies Institut – CELSI) se sídlem v Bratislavě.

Poznámky:

  • Medián hrubé mzdy je hodnota, která rozděluje soubor dat na dvě stejné poloviny (polovina zaměstnanců má hodinovou mzdu vyšší a polovina nižší, než je hodnota mediánu). Výhodou mediánu oproti průměru je, že není ovlivněný extrémně vysokými anebo extrémně nízkými hodnotami v daném souboru dat. 

  

Kontakt: 
                Ing. Monika Martišková
                Public Relations
                Středoevropský institut pro výzkum práce/
               Central European Labour Studies Institut (CELSI)
                monika.martiskova@celsi.sk
                + 420 776 818 865

Loading...