Šéfkuchaři a šéfcukráři navrhují jídelní lístky, vytvářejí pokrmy a dohlíží na plánování, organizaci, přípravu a vaření pokrmů v hotelích, restauracích a jiných stravovacích zařízeních, na palubách lodí, v osobních vlacích a v soukromých domácnostech.
Vaše vzdělání:
Pokročilý
Zkontrolujte si svůj plat
- Platové rozpětí většiny pracovníků v Šéfkuchaři a šéfcukráři - z 30 663 Kč na 47 328 Kč za hodinu - 2025.
- Šéfkuchaři a šéfcukráři vydělává na začátku pracovního poměru obvykle 30 663 Kč až 44 456 Kč hrubého měsíčně.
- Po pěti letech práce je to mezi 33 015 Kč a 47 791 Kč měsíčně za 40hodinový pracovní týden.
PlatoMetr
Pracovní úkoly
- Plánování a vytváření receptů a jídelních lístků, odhady nákladů na potraviny a práci, objednávání zásob potravin
- Monitorování kvality pokrmů ve všech fázích přípravy a servírování
- Vedení diskusí o přípravě pokrmů s řídícími pracovníky, dietetiky, zaměstnanci kuchyně a obsluhujícím personálem
- Koordinování práce a dohled nad prací kuchařů a dalších pracovníků připravujících pokrmy
- Provádění kontroly dodávek, zařízení a pracovišť s cílem zajistit soulad s přijatými standardy
- Určování způsobu servírování pokrmů a tvorba ozdobných jídel
- Instruování kuchařů a dalších pracovníků v oblasti přípravy, vaření, zdobení a servírování pokrmů
- Účast na přijímání pracovníků do kuchyně a monitorování jejich výkonu
- Příprava koření, kuchařských specialit a složitých pokrmů
- Vysvětlování a prosazování hygienických nařízení a předpisů v oblasti bezpečnosti potravin